JAVNI POZIV GOSPODARSKIM DRUŽBAM

za oddajo interesa za sodelovanje pri vzpostavitvi

proizvodnje streliva v Republiki Sloveniji

V začetku marca 2023 je v Stockholmu potekalo neformalno zasedanje obrambnih ministrov EU, kjer so bili predstavljeni predlogi za povečanje proizvodnih kapacitet streliva evropske obrambne industrije. Evropska Komisija (EK) spodbuja sodelovanje med državami članicami EU, v iskanju načina in cilja za samozadostnost obrambne industrije. Zato EK spodbuja postopke skupnih nabav streliva, predvsem z namenom obnove in povečanja lastnih zalog streliva.

Sodelovanje med državami bo okrepilo evropsko obrambno industrijo in njeno tehnološko ter industrijsko bazo. Na ta način se bodo vzpostavile zanesljive proizvodne verige in transparentne dobavne poti materialov ter komponent. Vse to bo prispevalo k povečanju proizvodnih zmogljivosti obrambne industrije in posledično k hitrejši izdelavi obrambnih proizvodov za popolnitev zalog in rezerv držav članic.

EK še posebej poudarja pomen vzpostavitve neprekinjene dobave potrebnega streliva Ukrajini, za obrambo njenega ozemlja in neodvisnosti. Estonski zunanji minister Urmas Reinsalu je že predstavil predlog o skupnih nabavah streliva, ki bi ga nato EU dobavljala Ukrajini. Cilj je proizvesti milijon 155-milimetrskih topniških izstrelkov, stroški pa bodo znašali okoli štiri milijarde evrov. Del teh sredstev lahko zagotovi tudi proračun EU. Prav tako je pomen konstantnih dobav streliva Ukrajini izpostavil tudi zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrel.

Republika Slovenija, kot članica EU in zaveznica v Natu, sledi skupnim ciljem in v luči te situacije vidi priložnost za sodelovanje slovenskih podjetij pri proizvodnji streliva.

Zato Ministrstvo za obrambo poziva gospodarske družbe v RS, ki že delujejo na področju obrambne industrije ali to nameravajo storiti v prihodnje, da nam najkasneje do 30. 3. 2023 pošljejo pisno informacijo o svojih razvojno-proizvodnih potencialih oziroma o interesu za sodelovanje pri vzpostavitvi proizvodnje pehotnega, topovskega in minometnega streliva (ali komponent zanje) v Republiki Sloveniji. Za vse zainteresirane bomo v mesecu aprilu organizirali strokovno srečanje, na katerem bomo skupaj pripravili ustrezne predloge ter konkretne rešitve za vzpostavitev tovrstne proizvodnje.

Pisno informacijo nam na priloženem obrazcu posredujte na glavno pisarno Ministrstva za obrambo, Vojkova 55, 1000 Ljubljana, z oznako »DIREKTORAT ZA LOGISTIKO / Proizvodnja streliva v RS«, ali po e-pošti na naslov obrambna.industrija@mors.si.

Obrazec >>

Komentarji za to objavo so zaprti.