Podpisan sporazum o sodelovanju med GOIS in AIAD (Italija)

PODPISAN SPORAZUM O SODELOVANJE MED GOIS IN AIAD (Italija)

18. septembra smo ob prisotnosti Ministra za obrambo Republike Slovenije Aleša Hojsa in Ministra za obrambo Republike Italije admirala Giampaola Di Paola podpisali sporazum o sodelovanju med Grozdom obrambne industrije Slovenije (GOIS) in italijanskim združenjem obrambne industrije AIAD (Federazione Aziende Italiane per l’Aerospazio, la Difesa e la Sicurezza).

Italijanska obrambna industrija je četrta najmočnejša obrambna industrija v EU, kjer imajo pomembno vlogo velika podjetja kot so Finmeccanica, Fincantieri, Oto Melara, itd, poleg tega pa je tu še množica manjših visoko tehnoloških in zelo specializiranih podjetij, ki dobavljajo širok nabor proizvodov in storitev tako za vojaške kot civilne potrebe. V njihovem katalogu podjetij je predstavljenih 129 podjetij, ki zaposlujejo preko 50.000 zaposlenih pretežno visoko specializiranih inženirjev. Zato je izjemno zanimiv trg tudi za slovenska podjetja in ne le tista v obrambni industriji ampak tudi izven nje.

Podpis sporazuma pomeni novo spodbudo za intenzivnejše sodelovanja med slovenskimi in italijanskimi podjetji na tem področju in njegove učinke, ki spodbujajo proaktivno delovanje obeh strani, velja kar najbolje izkoristiti.

Vstop v sodelovanje z obrambnimi industrijami zahteva poznavanje zakonskih okvirov, njihovo interno logiko, vključno z njihovimi medsebojnimi povezavami, ter ustrezno ravnaje z zaupnimi podatki. Po eni strani delujejo bolj zaprto kot smo vajeni v civilnih industrijah, po drugi strani, pa so zelo odprte, ko vzpostavijo ustrezno zaupanje in zainteresirane, ko gre za najnovejše inovativne tehnološke rešitve.

Tudi članstvo Slovenije v Natu, Evropski obrambni agenciji (EDA) in Evropski vesoljski agenciji (ESA), kot tudi mednarodno sodelovanje GOIS z nacionalnimi asociacijami obrambnih industrij, pomaga slovenskim podjetjem pri lažjemu vstopu na te trge.

Zato že v novembru 2012 pripravljamo srečanje podjetij s področja obrambnih industrij Slovenije in Italije v Rimu.

Komentarji za to objavo so zaprti.