Vabilo na poslovno konferenco ob obisku turške delegacije SAHA

Spoštovani člani GOIS,

Gospodarska zbornica Slovenije GZS in Grozd obrambne industrije Slovenije GOIS skupaj s partnerji organizirata v času od 13. do 15. marca 2023 povratni obisk turške delegacije SAHA. V času obiska ste vljudno vabljeni na poslovno konferenco, ki se bo odvila 14. marca med 10. in 17. uro v prostorih Gospodarske zbornice.

V organizaciji turškega Odbora za ekonomske odnose s tujino (DEIK), Javne agencije SPIRIT in GZS bo Slovenijo v 2023 obiskala poslovna delegacija iz Turčije. Pričakujemo obisk približno 20 predstavnikov turških podjetij iz različnih sektorjev. Gre za povratni obisk v povezavi z izhodno delegacijo slovenskih podjetij v Ankaro in Istanbul, ki smo jo izvedli avgusta 2022.

Ob tej priložnosti bo na GZS v torek, 14. marca 2023 organizirano poslovno srečanje med turškimi in slovenskimi podjetji s poudarkom na bilateralnih razgovorih (B2B) med zainteresiranimi podjetji.

Vljudno vabljeni k obisku!

JAVNI POZIV GOSPODARSKIM DRUŽBAM

za oddajo interesa za sodelovanje pri vzpostavitvi

proizvodnje streliva v Republiki Sloveniji

V začetku marca 2023 je v Stockholmu potekalo neformalno zasedanje obrambnih ministrov EU, kjer so bili predstavljeni predlogi za povečanje proizvodnih kapacitet streliva evropske obrambne industrije. Evropska Komisija (EK) spodbuja sodelovanje med državami članicami EU, v iskanju načina in cilja za samozadostnost obrambne industrije. Zato EK spodbuja postopke skupnih nabav streliva, predvsem z namenom obnove in povečanja lastnih zalog streliva.

Beri dalje

GOIS tudi na sejmu IDEX/NAVTEX 2023

V Abu Dhabiju trenutno poteka sejem obrambne industrije IDEX in sejem pomorske obrambe in pomorske varnosti NAVDEX, na katerih sodeluje več kot 1.350 podjetij iz 65 držav. Dogodek predstavlja osrednjo obrambno in varnostno prireditev na celotnem območju Bližnjega vzhoda in severne Afrike, na njem pa se predstavlja tudi sedem slovenskih podjetij, članov GOIS in dve instituciji – Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije in Grozd slovenske obrambne industrije. Beri dalje

DIANA – NATOV POSPEŠEVALNIK INOVACIJ

V obdobju večjih sprememb na varnostnem področju s poudarkom na zadnjem desetletju je v Natu nastala nova pobuda, ki je bila poimenovana Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic ali na kratko DIANA. Za splošno javnost je zanimiva njena širina vzpodbujanja inovacij. Njen glavni cilj pa je vzpodbujanje k inovativnostim v najširšem mogočem spektru, torej k takim, ki se najpogosteje pojavljajo na komercialnih trgih ter bi lahko bile uporabne tudi za obrambno-varnostne namene. Gre za tako imenovano potencialno dvojno rabo.

Beri dalje

GOIS postal novi član ENDR – Evropske mreže regij, povezanih z obrambo

S ponosom sporočamo, da se je GOIS kot novi član pridružil ENDR – Evropski mreži regij, povezanih z obrambo.

Evropsko mrežo regij, povezanih z obrambo (ENDR), je leta 2016 ustanovila Evropska komisija. Cilji ENDR so povezovanje regionalnih organizacij in grozdov za izmenjavo najboljših praks, olajšanje pretoka informacij o možnostih financiranja ter spodbujanje razvoja regionalnih grozdov.

Beri dalje

Novosti v Dewesoftu: IOLITE 3xMEMS-ACC

Dewesoft predstavlja nov robusten MEMS-akcelerometer in inklinometer, ki se lahko drži v eni roki — idealno za monitoring struktur. Predstavili so industrijske različice in različice za vse vremenske razmere na prostem s povezljivostjo EtherCAT na dolge razdalje.

Beri dalje