Blago z dvojno rabo

Blago z dvojno rabo predstavlja blago, programsko opremo in tehnologijo z dvojno rabo, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene, vključuje pa tudi vse blago, ki se lahko uporabi tako za neeksplozivno uporabo kot tudi za kakršno koli uporabo pri izdelavi jedrskega orožja ali drugih eksplozivnih jedrskih naprav. Blago z dvojno rabo je civilno blago in praviloma namenjeno v namene civilne uporabe, zaradi svojih lastnosti ali  tehničnih karakteristik pa se lahko uporabi tudi v vojaške namene.

Nekaj primerov blaga z dvojno rabo: obdelovani stroji, ventili, gravimetri, posebne zlitine, nekatere kemikalije, zaščitna in opozorilna oprema, laserji, tekočine in maziva, nekateri ležaji, elektronske komponente in posebej zanje izdelane komponente, programska oprema itd.

Pravne podlage

Vse informacije o zakonodaji, ki vzpostavlja režim nadzora nad izvozom blaga z dvojno rabo, seznam blaga z dvojno rabo in informacije o postopku pridobivanja izvoznega dovoljenja so na spletni strani Ministrstva za gospodarski razvoj in trgovino.

Preberite še: